Nejvyšší žalobkyně se dovolává v kauze prokurátorky v procesu s M. Horákovou

Podíl někdejší komunistické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové na popravě Milady Horákové by neměl být promlčen. Myslí si to nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milada Horáková

Milada Horáková | Foto: www.totalita.cz

Podává proto dovolání proti verdiktu Vrchního soudu v Praze, který před měsícem stíhání Brožové-Polednové zastavil kvůli promlčení skutku. Odůvodnil to tím, že role Brožové-Polednové v celém tehdejším zinscenovaném procesu nebyla natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. Opačný názor měl ale před tím soudce městského soudu Petr Braun, který poslal Brožovou - Polednovou na osm let za mříže.

Mluvčí Renaty Vesecké Pavel Foltán říká, že jejímu rozhodnutí dovolat se, předcházelo důkladné prostudování spisu. Konkrétní důvody, které Veseckou k dovolání vedly, ale Foltán odmítl prozradit: "Jelikož se nelze ztotožnit se závěry o promlčení tohoto trestního stíhání, proto paní nejvyšší státní zástupkyně rozhodla podat dovolání."

O dovolání Vesecké teď bude rozhodovat Nejvyšší soud, který může usnesení o zrušení stíhání zrušit a vrátit celou kauzu na začátek.

Soud otevřel případ justiční vraždy Milady Horákové v loňském říjnu, po sedmapadesáti letech. "Má to smysl, poněvadž se nenaskytlo v této zemi dostatek vůle, aby zločiny, které byly spáchány komunisty, byly řádně prošetřeny a potrestány okamžitě, když se komunistický režim zhroutil," řekl tehdy poslední žijící odsouzený v procesu s Horákovou Josef Lesák.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme