Brusel zastavil Bulharsku vyplácení části zemědělských dotací

Bulharsko ode dneška nedostává unijní dotace z předvstupních fondů. Generální ředitel komise pro zemědělství napsal Sofii, že Unie pozastavuje čerpání těchto peněz pro podezření z jejich zneužívání. Bulharsko přitom má možnost dostat do konce příštího roku od unie až 160 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Jde o peníze, které mohlo Bulharsko získat z fondu SAPARD na výrobu a marketingové kampaně zviditelňující na trhu jeho zemědělské a rybí výrobky.

Evropská komise zastavila přísun peněz protože má podezření, že se v Bulharsku neužívají k účelům, na které je vyplácí.

"Od této chvíle nebudeme uvolňovat prostředky na spolufinancování projektů z fondu SAPARD," uvedl mluvčí komisařky pro zemědělství a rozvoj venkova Michael Mann. "Nebudeme vyplácet žádné další unijní peníze, dokud se nezjistí, jestli docházelo k jejich zneužívání nebo ne," dodal.

Bulharsko se i po vstupu do Evropské unie potýká s vysokou mírou korupce. Je to pravděpodobně poprvé, co si členská země vysloužila za zkorumpovanost některého odvětví ekonomiky takovou sankci Evropské komise.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme