Oběti nehody u Nažidel mají po pěti letech svůj pomník

Dvacet žulových valounů z Labe ode dneška připomíná tragickou nehodu autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku. Každý kámen symbolizuje jednu oběť. Na tom posledním, největším, jsou vytesána jejich jména s vysvětlením, co se u silnice E 55 stalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pomník obětí nehody u Naždiel

pomník obětí nehody u Naždiel | Zdroj: ČTK

Památník stojí přímo na místě nehody, od které uplynulo pět let. Vytvořil ho sochař Jan Kotek, jehož osmnáctiletá dcera u Nažidel rovněž zahynula.

Pozůstalí po obětech dnes při neformálním odhalení pomníku zapálili u kamenů svíčky a pak mlčky postáli se vzpomínkou.

Kromě neutuchajícího smutku se stále zlobí na úřady za to, že nedokázaly potrestat majitele cestovní kanceláře a autobusu.

Josef Pudil, který při nehodě přišel o dvě dcery a další příbuzné, sice nepravomocně vysoudil odškodné, to ale podle něj není důležité. "Nám jde o to, abychom měli v ruce rozsudek, ze kterého je zřejmé, že cestovní kancelář nese odpovědnost za svoje klienty," řekl novinářům Pudil.

Také Karel Hart, otec mrtvého syna Viktora, vede soudní pře už od roku 2004. "Majitel cestovní kanceláře a majitel autobusu nemůžou říkat jenom sorry, je nám líto, ale musí mít odpovědnost za to, co konají, co vykonali, a nést následky," zdůraznil Hart.

Jediným potrestaným za nehodu je zatím řidič autobusu. Krajský soud ho poslal na osm let do vězení a deset let nesmí řídit motorová vozidla. Podle rozsudku jel s autobusem příliš rychle a nevěnoval se dostatečně řízení.

Nehoda u Nažidel je jednou z nejtragičtějších v české historii. Patrový autobus Neoplan mířící z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel 8. března 2003 do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha vozidla se při pádu zcela odtrhla.

V troskách autobusu na místě zahynulo 17 lidí, další dva zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý cestující zemřel na následky havárie předloni. Účastníky nehody byli převážně mladí lidé z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v rakouských Alpách.

Martin Hromádka, Filip Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme