Inflace v Česku zpomaluje, ale dál je vysoká

Inflace u nás sice zpomaluje, ale zůstává stále vysoká. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu stouply v únoru spotřebitelské ceny o 7,5 %. Tedy stejně jako v lednu. Meziměsíčně stoupla v únoru cenová hladina o 3 desetiny procenta. Během roku by ale mohla inflace začít zpomalovat, protože už teď se snižuje růst cen potravin - myslí si analytik Raiffeisenbank Michal Brožek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Radiožurnálu analytik Brožek řekl: "Zatím ceny rostou, v případě února za tím růstem stál segment bydlení, kde rostly ceny vodného a stočného, tepla a teplé vody. Mírně se po lednovém skoku ještě zvyšovaly ceny nájemného a zvýšily se i ceny dovolených. Ačkoli některé ceny potravin v únoru povyrostly, v souhrnu už ceny potravin v únoru klesaly. Současně se snižovaly i ceny pohonných hmot."

Údaj o meziměsíčním růstu spotřebitelských cen, který dosáhl tří desetin procenta, naznačuje, že by mohla během roku inflace zpomalovat. To předpokládá i Vojtěch Benda, senior ekonom ING Bank: "Z hlediska struktury inflace je pozitivní zpráva mírný pokles cen potravin, což je ale ovšem dáno částečně i sezónními faktory. Negativní je vývoj cen pohonných hmot, tam bude pravděpodobně obrat v březnu letošního roku, ty ceny se opět začnou zvyšovat. Struktura inflace částečně indikuje, že ty předchozí nákladové tlaky se začínají promítat i do ostatních cenových položek, což je zjevné především u cen v pohostinství a ubytování, kde i přes pokles cen potravin ty ceny nadále rostly."

Údaje o nezaměstnanosti v Česku si přečtěte ZDE.

Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme