Ženy - stabilizace nejistého světa

10. březen 2008

U příležitosti oslav Mezinárodního dne žen se v Bruselu sešlo více než 50 žen, které zastávají čelní funkce na mnoha místech světa.

Konference s názvem Ženy - stabilizace nejistého světa, na níž se sešly hlavy států, ministryně, vedoucí mezinárodních organizací, čelní podnikatelky a aktivistky z řad občanské společnosti, řešila téma bezpečnosti a posilování úlohy žen ve světě. Konferenci zahájila komisařka pro vnější vztahy EU Benita Ferrero-Waldner a projev pronesla mimo jiné i finská prezidentka Tarja Halonen.

V rámci oslav proběhla také tisková konference, na které se diskutovalo o právech žen v Turecku. Na konferenci hovořila holandská socialistická europoslankyně Emine Bozkurt, která je současně také zpravodajkou o situaci v oblasti lidských práv v Turecku, a turecká ministryně pro ženy a rodinné otázky Nimet Çubukcu.

Nakonec se krátce zaměříme na vztahy mezi EU a Kubou. Louis Michel, evropský komisař pro rozvoj a humanitární pomoc, odjel minulý týden na Kubu, aby tam vedl dialog s kubánskými autoritami. O účelech této cesty informoval podrobněji jeho tiskový mluvčí John Clancy.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila jej Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.