Německá SPD v Hesensku prochází vážnou krizí

I více než měsíc po zemských volbách zůstává otázkou, kdo bude vládnout v německé spolkové zemi Hesensko. Koaliční "námluvy" mezi sociální demokracii a postkomunisty způsobily vážnou krizi v SPD. Ta vedla dokonce k úvahám o odstoupení šéfa druhé nejsilnější strany Kurta Becka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemský znak Hesenska

Zemský znak Hesenska | Foto: cs.wikipedia.org

Toho dnes v Berlíně předsednictvo strany plně podpořilo a sám Beck prohlásil, že si není vědom toho, že by porušil dané slovo. Podle kritiků, ale navzdory ujišťování z předvolební kampaně o opaku, dal šéfce hesenské SPD Andree Ypsilantiové zelenou k vyjednávání s postkomunisty.

Podpoře ze strany krajní levice ale udělala čáru přes rozpočet jedna z poslankyň sociální demokracie, která vládu zvolenou díky hlasům postkomunistů odmítla podpořit. Andrea Ypsilantiová z SPD se na to konto o post hesenské premiérky odmítla ucházet.

Do hry se tak nenápadně vrací dosavadní předseda hesenské vlády Roland Koch, jehož CDU nedávné volby nejtěsnějším rozdílem vyhrála. Ten nevyloučil variantu spolupráce křesťanských demokratů s liberály a Zelenými, v krajním případě i bez vlastní účasti.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme