Další ostrovní trpaslík

23. září 2010

Olej do ohně debat o floreských hobitech pravděpodobně přilije objev dalších trpasličích lidí - tentokrát z mikronéského ostrova Palau.

Přezdívku hobité si od médií vysloužili asi jeden metr vysocí lidé, kteří před 13 tisíci lety obývali indonéský ostrov Flores. Antropologové se stále nemohou shodnout, jestli jde o nový druh člověka - Homo floresiensis, nebo deformované jedince Homo sapiens.

Od ostrova Flores je Palau vzdálený asi 2000 kilometrů. V místních skalách se nachází řada jeskyní, které ostrované po tisíciletí využívali jako pohřebiště. Ve dvou z nich objevil Lee Berger z jihoafrické Univerzity ve Witwatersrandu ostatky 26 lidí, kteří svou velikostí odpovídali Homo floresiensis nebo malým jedincům australopitéků. Radiokarbonové datování ukázalo, že trpaslíci z Palau žili před 1000 až 3000 let.

Berger, který trpaslíky popisuje v PLoS ONE, se nepokládá za objevitele nového lidského druhu: trpasličí lidé z Palau sice mají určité znaky společné s floreskými hobity, ale jejich lebky neukazují na výrazně zmenšený mozek, a naopak nesou znaky, které jsou typické pro Homo sapiens. Malá velikost pánve a délka dlouhých kostí podle něj ukazují na to, že se jedná o skutečné trpaslíky. Ti mohli zakrsnout v důsledku genetické poruchy nebo omezených potravních zdrojů na ostrově.

S trpasličí teorií ovšem někteří antropologové silně nesouhlasí. Například Scott Fitzpatrick z Univerzity v Severní Karolíně se podle článku na stránkách Nature domnívá, že neexistuje důvod, proč by na Palau měli vznikat trpaslíci, když se všude kolem vyskytovali normálně vzrostlí lidé. Je přesvědčený, že Berger neobjevil nic jiného než hromadné dětské pohřebiště.

Související články:
Hobiti a kretenismus
Hobití nástroje
Hobití kauza pokračuje
Floreský hobit není znetvořený člověk
Spor o hobita pokračuje
Hobiti zdědili nástroje po člověku vzpřímeném
Další spory o hobita
Spor o hobita
Floreský trpaslík

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.