Pěstní klíny ze Severního moře

23. září 2010

V sedimentech ze Severního moře objevil amatérský archeolog množství paleolitických pěstních klínů.

Holanďan Jan Meulmeester už léta pátrá po mamutích kostech a jiných fosíliích v písku a štěrku z mořského dna, který slouží jako stavební materiál. Nyní se dočkal skutečně významného úlovku: v sedimentech vybagrovaných v hloubce 25 metrů asi 13 kilometrů od britského pobřeží známého jako Great Yarmouth našel spolu s mamutími a jeleními kostmi a zuby i 28 pazourkových pěstních klínů.

Logo

Přesné stáří nálezu zatím není známé, ale archeologové ze společnosti Wessex Archaeology se domnívají, že pěstní klíny pocházejí z doby středního paleolitu. Pevninský ledový příkrov tehdy zadržoval vodu a hladina moře byla nižší. Oblast, která je dnes pod vodou, proto mohla být suchá a obývaná lidmi.

Tvar objevených nástrojů odpovídá pěstním klínům neandrtálců, datovaným do období před 100 000 lety. Pěstní klíny jim zřejmě sloužily především při porcování a stahování ulovených kusů zvířat. Archeologové ovšem předpokládají, že šlo o univerzální nástroj, a doufají, že nový objev naznačí i další způsoby jeho využívání.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka