Tajemství nejsilnějšího brouka

23. září 2010

Belgičtí fyzikové studovali barvoměnu jednoho výjimečného brouka.

Za nejsilnějšího živočicha na světě pokládají odborníci brouka druhu herkules antilský (Dynastes hercules), který dosahuje délky 18 centimetrů a unese až 850násobek své vlastní váhy. Brouk, který žije v pralesích Jižní Ameriky, je ale význačný ještě z jednoho důvodu. Jeho kutikula (vnější kostra) totiž mění barvu v závislosti na vlhkosti prostředí. V suchu má barvu podobnou vojenskému khaki, zatímco ve vlhku zcela zčerná. O vysvětlení tohoto jevu se pokoušeli fyzikové z belgické Univerzity v Namuru.

Logo

Kutikulu preparovaných brouků podrobili skenovací elektronové mikroskopii, spektrofotometrii i počítačovému modelování. Zjistili, že zbarvení podmiňuje porézní vrstva, která se nachází asi tři mikrometry pod povrchem kutikuly. Vrstvu tvoří trojrozměrná síť vláken, vyztužená kolmými cylindrickými strukturami. Za sucha má difrakce světla na této vrstvě za následek zelenou barvu kutikuly. Pokud se ovšem do pórů dostane voda, změní se index lomu a brouk bude mít černé zbarvení.

Mechanismus broučí barvoměny zajímá fyziky především kvůli vývoji nových "inteligentních" materiálů, které by mohly sloužit jako vlhkostní senzory. Jeho výzkum popisuje článek v New Journal of Physics.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.