Na návštěvu Izraele přijíždí německá kancléřka Angela Merkelová

Historické parametry má mít třídenní návštěva německé kancléřky Angely Merkelová v Izraeli. Ta začíná právě v neděli. Merkelová bude prvním šéfem spolkové vlády, který promluví na půdě izraelského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

"Touto cestou chceme jasně ukázat, že právo židovského státu na existenci je nedílnou součástí německé zahraniční politiky," zdůraznila Merkelová ve videoposelství na své webové stránce. Šéfka spolkového kabinetu taky vyjádřila solidaritu s izraelským lidem v souvislosti s hrozbami, kterým blízkovýchodní země čelí.

Merkelová je považována za mnohem tolerantnější vůči izraelským vojenským akcím proti Palestincům než její předchůdce Gerhard Schröder. Německé ministerstvo zahraničí ale před několika dny nezvykle ostře odsoudilo výstavbu židovských sídlišť na palestinských územích. Návštěva Merkelové má přispět k další normalizaci historicky silně pošramocených vzájemných vztahů. Izraelská a německá vláda by se tak například měly začít každoročně scházet ke konzultacím.

Jiří Hošek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme