Evropský institut pro inovace a technologie

17. březen 2008

V úterý 11. března podpořili poslanci v plénu Evropského parlamentu vznik Evropského institutu pro inovace a technologie.

Podle původního plánu by se měl institut stát jakousi protiváhou amerického MIT (Massachusetts Institute of Technology). I přes jisté rozpory ohledně financování by měl Evropský institut zahájit svou činnost již v roce 2010. Evropská komise zároveň vyzvala k reformě systémů vyššího vzdělávání v členských státech EU. Cílem této reformy by měla být lepší spolupráce akademiků a podnikatelů, která by podle komise umožnila rychlejší přenos výsledků výzkumu do inovací zboží a služeb. Na tiskové konferenci informoval poslanec Evropského parlamentu a zpravodaj pro otázky týkající se Evropského inovačního a technologického institutu Reino Paasilinna.

Evropský parlament přijal minulý týden také zprávu, která analyzuje stávající situaci vězněných žen v Evropě. Jde o návrh řešení, která by umožnila lépe uspokojit specifické potřeby vězněných žen, ať jde o zajištění odpovídající péče v oblasti fyzického či duševního zdraví nebo o zohlednění potřeby kontaktu s dětmi. Ženám ve věznicích by také měl být poskytnut odpovídající přístup ke vzdělání a odborné přípravě. Tuto zprávu vypracovala a na tiskové konferenci představila řecká poslankyně a členka Výboru pro práva žen Marie Panayotopoulos-Cassiotou.

V posledním příspěvku dnešních Informací z EU si můžete poslechnout záznam projevu evropského komisaře pro mnohojazyčnost Leonarda Orbana v rámci udělování cen první evropské překladatelské soutěže pro školy.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila jej Kamila Drtilová.

autor: Kamila Drtilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.