Regenerace ploutví závisí na mikroRNA

23. září 2010

Ryby, mloci a čolci mají mnohem lepší regenerační schopnosti než savci - například oblíbené pokusné rybce daniu pruhovanému (Danio rerio) bez problémů dorostou ploutve, stejně jako části srdce a očí.

Někteří biologové věří, že savci včetně člověka tuto schopnost mají také, pouze u nich byla v průběhu evoluce "umlčena". Mezi vědce, kteří hledají cesty, jak ji vrátit zpět, patří Kenneth Poss z Duke University Medical Center. Spolu se svými kolegy zjistil, že pro regeneraci amputovaných ploutví u rybiček danií je klíčová molekula ze skupiny mikroRNA. Termín mikroRNA označuje malé molekuly ribonukleové kyseliny, které u savců kontrolují aktivity některých genů.

Regeneračního procesu u danií se podle univerzitní zprávy účastní molekula s označením miR-133. Rybka na amputaci ploutve reaguje tím, že sníží produkci miR-133. Následkem je rychlý růst nových tkání a náhrada ztracené ploutve. V případě, že vědci signalizační dráhu miR-133 zablokovali, rostla ploutev mnohem pomaleji. Molekula miR-133 tedy zřejmě představuje prostředek, kterým rybka za normální situace rychlý růst svých tkání "drží na uzdě".

Molekula miR-133 se vyskytuje i u lidí. Autoři experimentu si od jejího dalšího studia slibují pokrok ve výzkumu regenerace lidských orgánů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.