Nový druh kruhoočka

23. září 2010

Drobný pták z indonéské džungle si se zoology hrál na schovávanou celých 12 let.

Zoologové z Indonéské univerzity se během svých terénních prací v letech 1996 až 2003 opakovaně setkávali s neznámým druhem velice aktivního, zeleně zbarveného ptáka. Nyní konečně došlo na jeho identifikaci, na níž se podíleli odborníci z Michiganské státní univerzity.

Zosterops somadikartai

Trochu překvapivě se ukázalo, že pták patří mezi kruhoočka (Zosterpidae) - zeleně zbarvené malé pěvce, pro které je typický bílý kruh kolem oka. Nový druh, který dostal jméno Zosterops somadikartai, se totiž od svých příbuzných liší právě v tomto význačném prvku - žádný bílý kruh na něm nenajdeme. Liší se i svým zpěvem, který je vyšší a méně variabilní než u jiných druhů kruhooček.

Hned po svém objevu se tento pták pravděpodobně dostane na červený seznam ohrožených živočichů. Na rozdíl od jiných druhů kruhooček se totiž nevyskytuje na rozsáhlém území, ale jen na třech Togianských ostrůvcích. Jeho objev podle univerzitní zprávy potvrzuje, že Indonésie může skrývat ještě různá překvapení, a zdůrazňuje nutnost ochrany zdejších unikátních ekosystémů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.