Bludné balvany za rok 2007

22. září 2010

Český klub skeptiků SISYFOS už podesáté rozdával Bludné balvany.

Jubilejní X. slavnostní udílení Bludných balvanů Sisyfa proběhlo 17. března 2008 na půdě Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Ceny Bludný balvan (BlB) uděluje Sisyfos "za matení české veřejnosti a za přínos k rozvoji blátivého myšlení" od roku 1998, vždy ve třech stupních - zlato, stříbro, bronz - v kategoriích jednotlivců a družstev.

A ke komu putovaly Bludné balvany za rok 2007?

V kategorii družstev si bronzový Bludný balvan odnesli MUDr. Karel Erben, Svaz pacientů, a poslankyně za KSČM Jiřina Fialová za prosazování neověřené metody léčby nádorů snížením hladiny homocysteinu.
Stříbro putovalo ke společnosti ENNEA ČR, o.p.s., a to za šíření znalostí o enneagramu a posuzování osobnosti ezoterikou.
Nejvyšší ocenění, tedy zlatý Bludný balvan v kategorii družstev získali Julius a Beáta Patakyovi. Důvodem byla jejich glorifikace léčitelství, zvláště reflexologie, a očerňování moderní medicíny.

V kategorii jednotlivců to vypadalo následovně: Bronz obdržel Milan Gelnar za průnik astrologie na půdu hypermarketovou i akademickou.
Stříbrným Bludným balvanem byl oceněn Jaroslav Dušek za dobré šamanské rady pro každý den.
A konečně zlatý Bludný balvan si z ceremoniálu odnesl Tomáš Pfeiffer za proplétání ezoteriky s byznysem při plnění vodnářského poslání.

Kromě "obyčejných" Bludných balvanů byly ovšem na letošním jubilejním udílení vyhlášeny také dva "arcibalvany".
Jubilejní diamantový Bludný arcibalvan v kategorii družstev získala firma Antonín Baudyš, otec a syn, za zdařilou a neustávající dehonestaci astrologie nepovedenými předpověďmi.
Arcibalvan v kategorii jednotlivců obdržel prof. MUDr. Stanislav Grof, M.D., Ph.D., za navozování a zkoumání stavů holotropního vědomí, které láme pouta časoprostoru, a dokáže tudíž kdykoliv a kamkoliv vlézt.

Zpracováno podle tiskových materiálů Českého klubu skeptiků Sisyfos.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka