Při sebevražedném útoku zahynul v Afghánistánu český voják

Po útoku sebevražedného útočníka na jihu Afghánistánu zemřel český voják. Další dva utrpěli zranění. Kromě toho zahynuli ještě tři dánští vojáci a jejich tlumočník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci se připravují na misi do Afghánistánu

Čeští vojáci se připravují na misi do Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Příslušníci útvaru speciálních operací vojenské policie vyšli ráno ze základny pěšky jako ochrana dánského týmu vojensko-civilní spolupráce.

"V 9.30 místního času došlo ve vzdálenosti 150 metrů od budovy velitelství k napadení jednotky sebevražedným atentátníkem. Po incidentu vyjela na místo skupina našeho hotovostního týmu a spolu s britskou patrolou po obhlídce zjistila, že došlo k úmrtí jednoho českého a tří dánských vojáků spolu s místním tlumočníkem," uvedl náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek.

Dva ranění čeští vojáci jsou v současnosti v ošetřování americké polní nemocnice. Jména zabitého ani zraněných vojáků armáda nezveřejnila. U rodin všech tří vojáků jsou v této době vojenští psychologové.

V jihoafghánské provincii Hílmand působí téměř čtyři desítky příslušníků útvaru speciálních operací vojenské policie. Jih země zažil loni velkou vlnu útoků povstalců, především z řad radikálního hnutí Taliban. Od začátku roku zemřelo v Afghánistánu 27 zahraničních vojáků. Útoky talibanců se loni znovu vystupňovaly a další silná vlna útoků se čeká s příchodem jara.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme