Budou stravenky dál daňově zvýhodněné?

Návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek mají před sebou poprvé poslanci. Přišli s ním občanští demokraté včetně premiéra Mirka Topolánka. O stravenkách se začalo mluvit už na začátku letošního roku, kdy Česká televize uvedla v jedné reportáži, že největší vydavatel stravenek v Česku, firma Sodexho Pass, prý zaplatila za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100 tisíc eur firmě No Comment! Ta je údajně blízká vedení ODS. Víc než polovinu hodnoty stravenek si doposud mohly firmy odečíst z daňového základu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stravenky

Stravenky

Tato výhoda by teď podle plánu skupiny poslanců ODS skončila. Přinese to podle nich zjednodušení daňového systému a až miliardu korun pro státní kasu. Že by stravenky mohly zmizet úplně, vyloučil poslanec ODS Pavel Hrnčíř: "Ruší se pouze daňové zvýhodnění a já vím od řady zaměstnavatelů, že je to pro ně svým způsobem náhražka toho, že by raději lidem zvýšili plat, ale neudělají to, protože je to velmi nevýhodné. Člověkovi dají nějakou mimořádnou odměnu 1 000 korun, ale zaměstnavatele to stojí mnohem víc - a ten člověk dostane nějakých 700 korun. Takže oni tím vlastně nahrazují zvýšení platů a odměn. Tudy vede cesta, že by raději lidé měli vyšší mzdy a ty stravenky budou jako jedna odečitatelná položka zrušena."

Proti zrušení daňových výhod pro stravenky jsou odbory, zaměstnavatelé, ale i hostinští a restauratéři. Výhrady má i opozice. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek řekl: "Stravování prostřednictvím stravenek je věc, která je běžná v celé Evropě. Na to se neodvážil sáhnout ani pan Dzurinda na Slovensku v době svých pravicových reforem. Podle nás není důvod trestat milióny lidí, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru, a nebo i ty menší firmy, které nemají možnost zajistit si závodní stravování."

Jestli návrh sněmovnou projde, zatím není jasné. Ani koalice totiž není v této otázce jednotná. Většina lidoveckých poslanců je pro zachování daňových výhod u stravenek. Výhrady se ozývají i ze strany některých občanských demokratů. Podle jednoho z nich, Pavla Suchánka, návrh by měl projít do druhého čtení. V něm by se ale pak mělo mluvit i o jiných možnostech: "Stravenky úplně nerušit, ale za určitých pravidel ponechat. To znamená, že se musí vydiskutovat, zda budou daňově odečitatelné pro zaměstnavatele i zaměstnance."

Na téma stravenky můžete hlasovat v naší anketě! Na této stránce VPRAVO!

Veronika Malá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme