19. 3.

18. březen 2008

Velha Guarda da Portela: Tudo Azul K nejstarším školám samby v Rio de Janeiru patří Portela v jižní části města. Její muzikanti založili skupinu nazvanou Velha Guarda da Portela neboli Stará garda z Portely a natočili album, na němž se jako producentka i spoluúčinkující podílela jedna z nejslavnějších brazilských zpěvaček, Marisa Monte, protože s jejich hudbou od mládí vyrůstala. Členové Velha Guarda da Portela spolu hrají už od roku 1970, kdy byly Marise 3 roky - a kdy její otec, Carlos Monte, byl ředitelem školy. Album Tudo Azul vychází v Evropě 8 let poté, kdy vyšlo v Brazílii.

Volta Meu Amor 04:23

Sabia Cantador 03:19

Mezi školami samby vládne konkurence, příslušníci každé z nich jsou na svoji domovskou školu náležitě hrdí - a každá z nich má své "národní barvy", což je v případě Portely bílá a modrá. I to jistě inspirovalo název alba Tudo azul, Vše je modré, což je ovšem i slogan, vystihující podnebí Ria de Janeira i staré brazilské rčení, které znamená "vše je v pořádku".

Lenco 03:10

Sempre Teu Amor 03:05

Vou Me Embora Pra Bem Longe 03:13

Album obsahuje 18 relativně krátkých skladeb, které znalci označují za "klenoty žánru" - a po nich následují čtyři bonusy. V tom následujícím hostuje vedle producentky a zpěvačky Marisy Monte i věhlasný brazilský violoncellista, a aranžér posledního alba portugalské zpěvačky Marizy, Jaques Morelenbaum.

Dizem Que O Amor 02:19

Corri Pra Ver 03:29

Acorda Negro Velho 03:14

Spustit audio