Sajgy v migrační krizi

22. září 2010

Asijské antilopy sajgy čelí migrační krizi.

Sajgy tatarské (Saiga tatarica) jsou na pohled velice bizarní stvoření, a to díky chobotovitě protaženému čenichu. Jeho funkce není zcela známá, ale předpokládá se, že jde o strukturu, která během krutých mongolských zim filtruje a ohřívá mrazivý vzduch. Sajgy se kdysi vyskytovaly na Aljašce a Yukonu, odkud zmizely po poslední době ledové. Dnes jejich populace obývají pouze stepi střední Asie. Počty sajg ovšem v důsledku lovu a konkurence v podobě stád dobytka za posledních dvacet let poklesly o 95%.

Sajga tatarská

Sajgy patří ke zvířatům, které se nepříznivým podmínkám vyhýbají migrací. Ochrana jejich "cestovních" tras je proto z hlediska zachování druhu v dobách globálních změn klimatu kriticky důležitá. Sledování sajg pomocí satelitní techniky nyní ukázalo, že životní prostředí dvou jejich významných populací spojuje pouze velice úzký koridor. V něm se pohybují nejen pastýři se svými stády dobytka, ale i náklaďáky a motocykly. Dobrá zpráva je, že podle informací Wildlife Conservation Society ochrana koridoru leží na srdci nejen ochranářům, ale i mongolské vládě.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.