Protikuřácký zákon se odkládá, poslanci ho vrací do druhého čtení

Sněmovna navzdory očekávání odložila rozhodnutí o návrhu novely takzvaného protikuřáckého zákona, a tedy i o případném zákazu kouření v restauracích. Na návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa poslanci vrátili předlohy do takzvaného druhého čtení. Na březnové schůzi tak už dolní komora pravděpodobně o novele hlasovat nestihne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření

kouření | Foto: Jan Rosenauer

Původně se očekávalo, že sněmovna bude o novele protikuřáckého rozhodovat dnes. Podle Filipa se ale k novele sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, které se navzájem vylučují či překrývají. Hrozilo by prý, že sněmovna schválí právní paskvil.

"Byla tam velmi rozporná stanoviska jednotlivých výborů a při přijetí jednotlivých pozměňovacích návrhů by ta stanoviska znamenala, že samotný zákon by byl rozporný. Já si myslím, že špatné legislativy už bylo dost a Poslanecká sněmovna by neměla v tak vážné věci udělat další chybu," zdůvodnil Filip svůj návrh.

Jeho oponenti upozorňovali na to, že vrácením novely se na protichůdnosti a počtu podaných návrhů nic nezmění, spíš naopak. Přesto nakonec převážil názor, že bude lepší vrátit novelu do druhého čtení. Ve čtvrtek chce Filip v jeho rámci navrhnout, aby předloha zamířila k novému projednání výborům.

Poslanci mohli mimo jiné rozhodnout o tom, zda se Česká republika zařadí k zemím, kde platí absolutní zákaz kouření v restauracích, kavárnách, na diskotékách a v barech. Ve hře ale byly i mírnější návrhy regulace, které by například rozdělily restaurace na kuřácké a nekuřácké. Uvažovalo se i to tom, že by se zákaz kouření netýkal podniků s plochou do 100, případně 200 metrů čtverečních.

Názory poslanců na míru regulace kouření se přitom značně rozcházejí, a to i napříč politickými kluby. O omezování kouření na veřejných místech zákonodárný sbor diskutoval v minulých letech mnohokrát. I zákaz cigaret v restauracích už poslanci zvažovali, dosud ale v dolní komoře vítězili přívrženci mírnějších variant regulace nad zastánci naprostého zákazu.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová Radiožurnálu řekla, že preferuje některou z mírnějších variant. "Tenhle problém by měli řešit podnikatelé sami, označit svůj podnik za kuřácký nebo nekuřácký a nechat to na zájemcích, kteří by si potom vybrali, do kterého podniku chtějí chodit. Je to podnikatelské riziko, a toto by měli podnikatelé nést," uvedla Němcová.

Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika mají komunističtí poslanci v rozhodování volnou ruku. "Postoj KSČM bude velmi různý. Jedno je jisté, že kouření by nějakým způsobem regulováno mělo být, na druhé straně je třeba respektovat určité podnikání, respektovat i svobodu volby jak pro kuřáky, tak pro nekuřáky. Já osobně jsem pro důsledné oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor, nikoliv pro absolutní zákaz," řekl Kováčik.

Pod petici, která vyzývá poslance, aby zakázali kouření ve všech veřejných prostorách včetně restaurací, kaváren a diskoték, se podepsalo víc než 92.000 lidí. Obavy z přijetí přísnější novely protikuřáckého zákona mají naopak někteří hostinští, podle nichž by je zákaz připravil o hosty. Kritici novely navíc soudí, že efekt zákazů je pochybný. Jejich oponenti ale říkají, že země, kde je kouření v barech zakázáno, mají opačné zkušenosti.

Na téma kouření můžete hlasovat v naší anketě! Na této stránce VPRAVO!

Veronika Malá, Martin Hromádka, Martina Lustigová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme