Španělští medvědi neodpovídají teorii

22. září 2010

Genetická studie medvědů hnědých (Ursus arctos), kteří obývají Pyrenejský poloostrov, poněkud zahýbala s dosavadními teoriemi.

O medvědech z Pyrenejského poloostrova zoologové předpokládali, že žijí izolovaně od medvědů z dalších částí Evropy už od pleistocénu, a v současnosti tudíž představují geneticky značně odlišnou, unikátní populaci. Tým odborníků z několika evropských zemí nyní analyzoval DNA jak současných medvědů, tak i těch, kteří obývali Evropu v prehistorických dobách. Nejstarší vzorky pocházely z období před 80 000 lety. Výsledky překvapivě ukázaly, že medvědi z Pyrenejského poloostrova jsou od zbytku evropské medvědí populace izolováni pouhých několik tisíc let - což je z pohledu evoluce velmi krátká doba.

Logo

Objev, který popisuje článek v Proceedings of the National Academy of Sciences, může mít pro španělské medvědy podstatné důsledky. Na Pyrenejském poloostrově jich totiž žije omezené množství, navíc rozdělené do dvou izolovaných oblastí. Zoologové se tudíž obávají příbuzenského křížení a poklesu genetické diverzity, což by mohlo ovlivnit životaschopnost už tak ohrožených medvědů. Logické řešení - dovážet do Španělska medvědy z jiných oblastí - bylo zatím odmítáno proto, že by vedlo ke ztrátě geneticky unikátních pyrenejských medvědů. S výsledky nové studie ovšem tento důvod zřejmě padne a medvědi dostanou šanci na příliv nové krve.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.