Seznam potenciálních ohrožení

22. září 2010

Britští odborníci v sérii workshopů upozorňují na potenciální nebezpečí, která by v budoucnosti mohla ohrožovat biodiverzitu Britských ostrovů.

Na jejich seznamu se ocitly nejen notoricky známé položky - jako například toxické nanomateriály, okyselování oceánů a extrémní počasí. Vyskytují se na něm i záležitosti, které bychom mohli brát jako celkem exotické a spekulativní. Mezi ně patří mikroorganismy uměle "poskládané" ze syntetických molekul, stejně jako biomimetičtí roboti, kteří napodobují chování živých organismů. Díky tomu by se teoreticky mohli stát zcela novým typem invazivního "druhu".

Logo

Riziko také mohou představovat některé metody plánované ke kontrole skutečných invazivních druhů. V Austrálii molekulární biologové vytvořili virus, který má infikovat a sterilizovat lišky - invazivní druh, který v Austrálii od své introdukce stačil na původní fauně napáchat značné škody. Vedoucí seminářů William Sutherland klade otázku, jestli si virus ve volné přírodě nemůže najít cíl, případně se zkombinovat s nějakým jiným virem.

Současné workshopy se sice zaměřují na Velkou Británii, ale mnohá z jejich témat se dají podle zprávy na stránkách New Scientist vztáhnout i na zbytek světa. Jejich pokračováním proto bude workshop zaměřený na globální ohrožení, který by měl proběhnout v září letošního roku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.