Záhadný lemur

22. září 2010

Lemur starý 2000 let přinesl paleontologům jedno velké překvapení.

Lemuři (Lemuridae) představují primitivní skupinu primátů, která se po odtržení Madagaskaru od africké pevniny vyvíjela zcela samostatně. Pierre Lemelin a jeho tým z kanadské Univerzity v Albertě nově analyzoval kosti lemura Hadropithecus stenognathus, který žil asi před 2000 lety. Jeho pozůstatky byly objeveny v roce 2003 v jedné jeskyni na jihovýchodě Madagaskaru.

Kosti lemura Hadropithecus stenognathus

Hadropithecus stenognathus byl příbuzný dnešním sifakům (Propithecus) - lemurům, kteří vynikají akrobatickými skoky. Zkoumání pěti kostí jeho horní končetiny ovšem ukázalo, že pravěký lemur neměl takovou stavbu zápěstí, která by mu umožňovala něco podobného. Pravděpodobně ani nešplhal po stromech, ale pohyboval se po zemi po všech čtyřech končetinách - podobně jako například dnešní paviáni.

Ještě překvapivější ovšem bylo zjištění, že kosti ukazují na takovou konfiguraci kloubů na malíkové straně končetiny, kterou vědci ještě u žádného primáta neviděli. Vzhledem k tomu, že se vyskytovala u obou horních končetin, je jen málo pravděpodobné, že by se jednalo o anomálii. Hadropithecus stenognathus podle univerzitní zprávy potvrzuje diverzitu lemurů, mezi kterými se před 2000 lety vyskytovaly jak druhy "kapesní velikosti", tak zvířata dosahující velikosti dnešní gorily.

Výsledky analýzy kostí publikuje časopis Journal of Human Evolution.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.