Nový druh plesiosaura

22. září 2010

Nejzachovalejší fosilie severoamerického plesiosaura představuje nový druh.

Plesiosauři byli draví mořští plazi, kteří brázdili oceány v období jury a křídy. Dosahovali velikosti až 12 metrů a pro lov pod vodou byli dokonale přizpůsobeni - měli protáhlý krk a všechny čtyři končetiny přeměněné v ploutve. Svá vajíčka ovšem kladli na souši.

Lebka Nichollsia borealis

Zatím nejzachovalejší pozůstatky plesiosaura představuje fosilie asi 2,6 metru dlouhého jedince, který byl v roce 1994 objeven během těžebních prací nedaleko kanadské řeky Athabasca. Fosilie je téměř kompletní - chybí pouze levá přední končetina a lopatka. Paleontologové z Univerzity v Calgary ji nyní popsali jako zcela nový druh, který dostal na počest významné kanadské paleontoložky Elizabeth Nicholls jméno Nichollsia borealis.

Nově popsaný druh žil asi před 112 miliony lety, takže vyplňuje asi 40 milionů let dlouhé období, ze kterého paleontologové až dosud neměli žádný fosilní záznam, vypovídající o historii plesiosaurů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.