Oceán tekuté vody na Titanu

22. září 2010

Sonda Cassini objevila důkazy o existenci oceánu pod povrchem Saturnova největšího měsíce Titanu.

V době mezi říjnem 2005 a květnem 2007 zaznamenala Cassini na povrchu Titanu 50 význačných orientačních bodů, mezi kterými byla jezera, duny organických látek i pohoří. Data, která získal Synthetic Aperture Radar na palubě sondy, ukazují, že tyto prvky mění svou polohu, a to až o 30 kilometrů. Odborníci předpokládají, že důvodem tohoto efektu je existence oceánu, který se skrývá pod ledovým příkrovem Titanu. K tak výrazným posunům, zapříčiněným větrem, by totiž nemohlo docházet, pokud by pod ledem byla pevná vrstva.

Logo

"Věříme, že v hloubce necelých 100 kilometrů pod ledem a povrchem bohatým na organické látky se nachází oceán tekuté vody s příměsí čpavku," uvedl ve zprávě NASA Bryan Stiles z Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně. Vzhledem k tomu, že přítomnost organických látek a vody se pokládá za podmínku vzniku života, je objev extrémně zajímavý pro astrobiology, kteří ve vesmíru hledají stopy života. Jestli se na Titanu nějaký vyskytoval či dokonce vyskytuje, je ovšem otázka.

Související články:
Zásobárna uhlovodíků na Titanu
Mrholení na Titanu
Mrak, z něhož prší metan

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.