Znovunalezený faraónův syn

22. září 2010

Osmdesát let neměli návštěvníci muzea v britském Boltonu tušení, že se v expozici dívají na mumii syna slavného faraóna Ramsese II.

Tři tisíce let stará mumie ze sbírek muzea v britském Boltonu byla připisována ženě. Vědce k tomu sváděl nápis na sarkofágu. Ten hlásá, že sarkofág ve svém nitru skrývá ostatky chrámové tanečnice. Důkladná prohlídka mumie pomocí počítačového tomografu ale odhalila, že ostatky zcela jistě patřily muži.

Dávný obyvatel Egypta zemřel někdy mezi rokem 1295 a 1186 př. n. l. Bylo mu něco málo přes třicet. Extrémně vyzáblé tělo svědčí o tom, že byl před smrtí na kost vyhublý a s největší pravděpodobností zemřel na rakovinu.

Chemické analýzy prozradily, že k balzamování těla byly použity nejkvalitnější suroviny. Mrtvý tedy musel patřit ke společenské smetánce. Kdo však byli jeho nejbližší?

Počítačový tomograf odhalil na tváři dávného Egypťana několik nápadných znaků. Měl například výrazný předkus a oči neměl v jedné rovině. To byly typické rysy královského rodu 19. dynastie. Lebka se téměř dokonale shoduje s lebkou jednoho z nejvýznamnějších faraónů Ramsese II. Vědci jsou si na 90 % jistí, že mumie patří jednomu ze 110 potomků, jež faraón Ramses II. údajně zplodil.

Mumie Ramsesova syna byla zřejmě uložena do sarkofágu tanečnice dodatečně, několik let po jeho pohřbu. Možná jej tam strčili vykradači hrobů poté, co uloupili jeho vlastní sarkofág. Možná mají záměnu na svědomí kněží, kteří se snažili tělo ukrýt před lupiči.

Zvukovou podobu této zprávy jste mohli slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 21. 3. 2008 v 9.00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.