Živá zkamenělina rychlostním rekordmanem

22. září 2010

Haterie novozélandská neboli tuatara (Sphenodon punctatus) je plaz, který se dá označit za "živou zkamenělinu". Přesto jde o živočicha s nejrychlejším známým tempem molekulární evoluce.

Haterie jsou posledním zbytkem řádu Sphenodonta, který žil bok po boku dinosaurů a od ostatních plazů se oddělil asi před 200 miliony lety. K jejich unikátním znakům patří třetí oko, které je u dospělých jedinců skryté pod šupinami a jehož funkce zatím není zcela jasná.

Haterie

Jde o zvíře, které se od dob triasu vzhledově nijak nezměnilo a které dělá všechno pomalu - pomalu roste, pomalu se rozmnožuje a má i velmi pomalý metabolismus. Analýza DNA z kostí haterií, starých 8000 let, ovšem dovedla novozélandské biology k závěru, že pokud jde o evoluci na úrovni DNA, je tento prastarý plaz rychlostním rekordmanem.

Tento objev podporuje asi 40 let starou teorii jednoho z pionýrů molekulární evoluce Allana Wilsona, podle které jsou rychlost molekulární evoluce a rychlost morfologických změn dvě nezávislé věci. Biologové také doufají, že pomůže dalším snahám o zachování haterií, které na novozélandských ostrovech ohrožují nepůvodní savci, především polynéská krysa ostrovní (Rattus exulans).

Tempo molekulární evoluce haterií popisuje článek v časopise Trends in Genetics.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka