Chůze po dvou stará 6 milionů let

22. září 2010

Zatím poslední rozruch kolem otázky, kdy předkové člověka začali kráčet po dvou končetinách, přinesl objev 6 milionů let starého druhu Orrorin tugenensis.

První zprávy po jeho objevu v roce 2000 uváděly, že se jedná o nejstaršího známého bipedního primáta. S tímto závěrem, založeným na zkoumání jedné jediné stehenní kosti, ovšem řada antropologů nesouhlasila. K fosilii Orrorin tugenensis, která se nachází v Keni, nyní získal přístup Brian Richmond z Univerzity George Washingtona.

Ilustrační obrázek

Prozkoumal spornou stehenní kost a porovnal ji s pozůstatky jiných předků člověka i s kostmi moderních lidoopů. Došel k názoru, že se skutečně jednalo o tvora, který se pohyboval po dvou končetinách. Kost silně připomínala kosti rodů Australopithecus a Paranthropus, kteří žili před 2 až 4 miliony lety a pohybovali se po dvou.

Lišila se ovšem od pozdějších předků rodu Homo i moderních lidoopů. V tomto bodě se Brian Richmond rozchází s původní zprávou, podle které měl Orrorin blíže k rodu Homo než k australopitékům. Teorie, podle které je bipedalismus starý 6 milionů let, ovšem v každém případě dostala výraznou podporu.

Výzkum stehenní kosti popisuje článek v Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.