Oplachtěné vory spojovaly americké civilizace

22. září 2010

Archeologové se domnívají, že pre-kolumbovské civilizace z And a Střední Ameriky, vzdálené tisíce kilometrů, udržovaly vzájemný kontakt.

Nasvědčuje tomu podobnost metalurgických technik, využívaných při zpracování stříbra a mědi, stejně jako přítomnost stejného druhu ceněných mořských mušlí na nalezištích z obou lokalit. Z nákresů prvních evropských kolonizátorů Nového světa víme, že místní domorodci brázdili rovníkové vody Pacifiku na oplachtěných vorech, vyrobených z lehkého balzového dřeva.

Kresba voru ze 17. století

O rekonstrukci plavidla, a zjištění, jestli právě vory mohly spojovat domorodé obyvatele And a Mexika, se pokusili studenti Massachusettského technologického institutu. Jejich funkční replika voru i následné počítačové studie dokázaly, že tato plavidla byla schopná překonat potřebnou vzdálenost během 6 až 8 týdnů dlouhé cesty.

Protože mohly plout pouze v určitém ročním období, je pravděpodobné, že námořníci zůstávali v místě destinace asi půl roku, než se vydali na cestu zpět. Studie, kterou popisuje univerzitní zpráva, tedy teorii o vzájemném kontaktu civilizací silně podporuje.

Rekonstrukce voru
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.