Hlasování o stravenkách se odsouvá, ČSSD chce komisi

Sněmovna dnes na návrh ČSSD přerušila projednávání předlohy poslanců ODS na zrušení daňové výhody u stravenek. Opozice chce totiž zřídit vyšetřovací komisi, která by prověřila působení lobbingových firem při projednávání vládní reformy veřejných financí. O vzniku komise bude sněmovna teprve rozhodovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stravenky

stravenky | Foto: Jan Rosenauer

Pro přerušení projednávání hlasovali hlavně sociální demokraté, komunisté a podpořil je i bývalý sociální demokrat Miloš Melčák. Koaliční poslanci byli proti návrhu na přerušení.

Podle předsedy poslanců ČSSD Michala Haška navrhne sociální demokracie zřízení vyšetřovací komise na příští schůzi, která by měla začít 22. dubna.

Spoluautor návrhu, daňový expert ODS Michal Doktor to považuje ze strany ČSSD za obstrukci a snahu oddálit řešení problému. "Já myslím, že je to obstrukce, odklad, zbytečnost. Komise nemůže nic vyšetřit a pochybuju o tom, že vůbec zřízena bude," řekl Doktor.

Firmy si doposud mohly odečíst z daňového základu více než polovinu hodnoty stravenek. Tato výhoda by podle návrhu občanských demokratů, který podepsal i premiér Mirek Topolánek, skončila.

Změna by podle ODS měla přispět k dalšímu zjednodušování daňového systému, do státní kasy by pak mohla přispět až miliardou korun. Jak Radiožurnálu řekl poslanec ODS Pavel Hrnčíř, rozhodně ale nejde o zrušení stravenek jako takových.

"Tam se ruší pouze to daňové zvýhodnění, a já vím od řady zaměstnavatelů, že po ně je to jakýmsi způsobem náhražka toho, že by třeba rádi lidem zvýšili plat, ale neudělají to, protože je to velmi nevýhodné," uvedl Hrnčíř.

Proti zrušení daňových výhod pro stravenky jsou odbory, zaměstnavatelé, ale i hostinští a restauratéři. Návrh čelí i tvrdé kritice opozice. "Podle nás není důvod trestat miliony lidí, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru, nebo i menší firmy, které nemají možnost zajistit si závodní stravování," namítá Hašek.

Ze strany opozice padala i obvinění z podléhání nátlaku lobbingových firem, a to hlavně s odvoláním na lednovou reportáž České televize. Ta tehdy uvedla, že největší vydavatel stravenek v Česku, firma Sodexho Pass, údajně zaplatila za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur firmě No Comment!, která je údajně blízká vedení ODS.

Původní podoba vládní reformy počítala s tím, že stravenky už daňově zvýhodňovány nebudou. Podle oficiální verze vlády si zachování zvýhodnění nakonec vymohli "přeběhlíci" z ČSSD - poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme