Berberští lvi z Toweru

22. září 2010

Vykopávky v londýnském Toweru, které probíhaly v roce 1937, přinesly archeologům ne zcela obvyklý nález - dvojici lvích lebek. Jejich původ nyní odhalila analýza DNA.

Lvi se do Londýna dostali pravděpodobně jako královský dar. Podle výsledků radiokarbonového datování může první lebka pocházet z let 1280 až 1385 a druhá z let 1420 až 1480. V této době se v severní Africe hojně vyskytovali berberští lvi - poddruh, který byl v divočině vyhuben a jehož posledních asi 40 jedinců v současnosti přežívá v zoologických zahradách.

Lev

Odborníci měli již dříve podezření, že lebky dvou lvů z Toweru patřily právě jedincům tohoto druhu. Kromě výsledků porovnání lebek s lebkami jiných lvů pro tuto teorii hovořila i pouhá logika - severní Afrika byla pro obchodníky, kteří dodávali zvířata na královské dvory, rozhodně blíž než Indie nebo subsaharské oblasti Afriky.

Odborníkům z Oxfordské univerzity se nyní podařilo izolovat z obou lebek DNA. Genetická analýza podle informací na stránkách BBC dřívější teorii plně podpořila - podle jejích výsledků se skutečně jedná o poddruh berberského lva. Lvi byli spolu s dalšími živými královskými dary - například medvědy a levharty - chováni v Royal Menagerie, která byla ve 12. století založena nedaleko Oxfordu. Fungovala zde až do roku 1835, kdy byla uzavřena na příkaz vévody z Wellingtonu. Zvířata, která se v ní tehdy nacházela, byla převezena do Zoological Society's Gardens v Regent Parku, z níž vznikla současná londýnská zoo.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.