Pijavenky radiace nerozhází

22. září 2010

Biologové z Harvardské univerzity objevili živočichy, kteří se vyznačují skutečně extrémní odolností vůči radiaci.

Vířníci (Rotifera) jsou mikroskopičtí, převážně sladkovodní živočichové, kteří se při pohledu pod mikroskopem podobají nálevníkům. Jedná se ovšem o mnohobuněčné živočichy, kteří biology nepřestávají fascinovat - například tím, že se zřejmě rozmnožují téměř výhradně nepohlavně a mohou přežít i totální vysušení.

Pijavenky

Novinkou je zjištění, že jeden typ vířníků - pijavenky (Bdelloidea) - je skutečně extrémně odolný vůči ionizujícímu záření. Pijavenky Adineta vaga a Philodina roseola bez problémů přežijí dávky radiace, které by každého jiného tvora na zemi spolehlivě zahubily. Tato odolnost zřejmě pochází z jejich mimořádné schopnosti opravovat svoji genetickou informaci. Reparační mechanismy pijavenek podle univerzitní zprávy opraví i stovky zlomů v DNA, které jejich genom doslova rozlámou na kousky.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.