Jak se žije beduínským Arabům v Izraeli

Beduíny si většinou představujeme jako romantické kočovníky křižující na velbloudech pouští v zapadajícím slunci. Realita ale bývá o dost syrovější - a to i v tak bohaté zemi, jako je Izrael. Tamní arabští obyvatelé pouště jsou patrně na nejspodnějším žebříčku společenské hierarchie. Jak zjistil zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, tato odvrácená strana má někdy i hodně ponuré podoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neuznaná beduínská vesnice

Neuznaná beduínská vesnice | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

"Moje děti mají nemoc zvanou CIPA. Je to nervové onemocnění. Děti necítí vůbec žádnou bolest, snadno se proto zraní - i do malé ranky se jim pak hned dostává infekce. Už jim proto amputovali obě nohy. Navíc se nepotí a jejich organismus nereguluje teplotu. V zimě mrznou, v létě při hře s ostatními najednou zkolabují. Neustále musejí brát antibiotika a další léky, aby se to zmírnilo. Také je musíme pořád hlídat, každou chvíli se jim může zase něco stát."

To mi vypráví pan Ibráhím, otec osmiletého Tamíra a čtrnáctileté Amíny. Jejich nemoc je nesmírně vzácná. Jako by o to více ale obě děti trpí - vždy kromě toho, že mají pahýly místo nohou, jim postupně ubývá i článků na prstech rukou.

Ve vyspělém světě je podobným případům věnována maximální péče. Také Izrael má medicínu na špičkové úrovni. Jenže Amína a Tamir mají smůlu - jsou to totiž beduíni žijící ve vesnici, kterou židovský stát neuznává, a odmítá do ní proto dodávat i elektřinu.

"Dřív byly děti i čtyři měsíce v nemocnici. Jenže tam s nimi musela být matka, a to samozřejmě mělo velký dopad na zbytek naší velké rodiny. Pak se nám naskytla příležitost mít děti doma a nechávat léky v lednici našeho známého asi půl druhého kilometru odsud. Museli jsme vždy čekat u silnice, až nám léky přivezou, pak je zanést k němu a pak tam pro ně zase pravidelně chodit. Pořád to ale bylo lepší než mít děti v nemocnici."

V Negevské poušti žije asi 160 tisíc beduínských Arabů. Zhruba polovina z nich obývá právě státem ignorované vesnice, které nejsou ani na mapách. Nejde o žádné ilegální přistěhovalce. Naopak - tihle lidé tu žili dávno před příchodem židovských imigrantů ze všech koutů světa, kteří si tu zřídili před 60 lety svůj stát.

Nejbolestivější zůstává zdravotnický rozměr, a to zejména u těch nejmenších. Vždyť netrpí jen děti se vzácnou nemocí CIPA - ledničku na léky nebo klimatizaci potřebují i třeba stovky beduínských astmatiků a mnoho dalších hendikepovaných.

"Stydím se, že 60 po založení Izraele jsou stále neuznané vesnice bez jakékoli základní infrastruktury. Ti lidé jsou přeci občany tohoto státu a mají stejná práva jako všichni ostatní," říká profesor Šaul Sofer, děkan fakulty veřejného zdraví z Ben Gurionovy univerzity.

Asi nejviditelněji se snaží tuto mezeru zacelit různé nevládní organizace. Skupina zvaná Bustán se zaměřila právě na děti, jako jsou Amína a Tamír, - ve spolupráci s firmou Interdan vybavuje solárními panely nejvíce postižené rodiny, které si nemohou dovolit naftový generátor.

"V uplynulém roce jsme spustili pilotní projekt a umístili deset solárních systémů. Doufáme ale, že akci rozšíříme, protože elektřinu určitě potřebuje mnohem víc než jen deset beduínských dětí," říká inženýr Gil Nezer z Interdanu.

Sada fotovoltaických článků už je i na domku pana Ibráhíma a jeho těžce postižených dětí. Nezájem izraelských úřadů o beduínské občany v tomto případě finančně zacelil bohatý židovský mecenáš ze Zámoří.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme