26. 3.

26. březen 2008

Magnifico: Grande Finale Pro balkánskou hudební scénu je typické nejen široké spektrum stylů, které sahá od sentimentálních šlágrů opěvujících Jadran až po rytmicky pregnantní dechovky, ale i odvaha spojovat zdánlivě vzdálená témata a vytvářet šokující kontrasty. I když tvůrčí metodou lze 42letého slovinského kytaristu a zpěváka Roberta "Magnifico" Pešuta přirovnat k hudebním kolážím světově známého Gorana Bregoviče, Magnificova hudba zní úplně jinak. Na podiu se Magnifico stylizuje do role desperáda z amerického Západu, jeho twangující kytara evokuje nejen hudbu z westernů, ale i zlatou éru jugoslávského rocku. Své poslední album Grande Finale vydal koncem loňského roku, a slovinskou hudební veřejnost překvapil tím, že je rozdal doslova zadarmo v nákladu 100 000 výlisků jako přílohu weekendového vydání slovinského deníku Delo.

Bosangero Nero 03:49

Ljuba 03:22

Magnifico pokřtil své album Grande Finale na koncertě v předvečer Štědrého dne v lublaňské hale Tivoli, jako hosta si přizval dnes patrně nejpopulárnějšího zpěváka bývalé Jugoslávie, Antonije Pušiće z Černé Hory, známého pod uměleckým jménem Rambo Amadeus. Ten je jako "básník a mediální manipulátor" - jak sám sebe nazývá - pro Magnifica nejen dlouholetým přítelem, ale také silnou inspirací. Titulní skladba Magnificova alba Grande Finale je ve skutečnosti velmi rafinovanou předělávkou amerického evergreenu Dům u vycházejícího slunce.

Pismo kumu 4:21

Amore 04:15

Magnifico, "slovinský kovbojec", jak mu přezdívá místní tisk, zpívá nejen ve své mateřštině, ale i srbsky, romsky i svéráznou balkánskou angličtinou, v níž je i text písně iThink, tedy Myslím si..., parodie na anglosaské protestní písně. Manifico v ní zpívá: Ježíš mě miluje, a Alláh taky, ale mezi řádky dodává, že mu jde jen o zábavu a ženskou společnost.

iThink 04:37

Hidee Hi Hidee Ho 02:56

Ubiću Te 03:44

Emily 03:27

Spustit audio