Vzácná krokodýlí vajíčka ve Dvoře Králové

22. září 2010

Samice vzácného krokodýla snesla v zoologické zahradě ve Dvoře Králové 12 vajíček.

Asijský krokodýl tomistoma úzkohlavá (Tomistoma schlegelii) patří k velice vzácným druhům plazů. Na Jávě, Sumatře a Borneu jeho počty v důsledku devastace biotopů rychle klesají. V Thajsku již byl úplně vyhuben. Rozmnožování těchto krokodýlů v zajetí se příliš nedaří - v Evropě se odchov podařil zatím jen ve Španělsku, kde v zoologické zahradě přišlo na svět jediné mládě.

Tomistoma úzkohlavá

O to významnější je zpráva, že v noci v neděli 23. března v královédvorské zoo nakladla samice tomistomy 12 vajíček do hnízda, které si sama vybudovala.

Zoo ve Dvoře Králové chová tyto krokodýly už od roku 1973. Současný pár přišel v podobě dvou třiceticentimetrových drobečků ze Singapuru v roce 1989. Od té doby narostl do několikametrové délky a pravidelně se pářil. Odchov se však nedařil - samice si stavěla hnízdo, ale nesnášela. Když snášela, nakladla vejce kvůli vyrušování samcem do vody.

Vajíčka v hnízdě

Letos něčemu takovému zabránilo rozdělení jejich ubikace, stejně jako omezení pohledu návštěvníků zoo. Vajíčka z hnízda ošetřovatelé přemístili do líhně. Asi za deset dnů bude možné prosvítit je a zjistit, jestli jsou oplozená. Pokud ano, je velká šance, že se za tři měsíce v zoo vyklubou malé tomistomy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.