Čelist nejstarší Evropanky

22. září 2010

Španělští paleontologové objevili zatím nejstaršího známého Evropana - či spíše Evropanku.

Titul nejstaršího známého Evropana až dosud náležel fosilii staré 800 000 let. Její existence vedla některé odborníky k názoru, že západní Evropa byla poprvé kolonizována lidmi přibližně před 1 milionem let. Loňský objev z jeskyně v pohoří Atapuerca na severu Španělska ovšem pravděpodobné datum této události značně posouvá.

V jeskyni objevili paleontologové lidskou čelist, jejíž stáří je 1,2 milionu let. Čelist je relativně drobná, což naznačuje, že jejím vlastníkem mohla být žena. Její druh vědci prozatímně pojmenovali jako Homo antecessor - neboli člověk průkopnický. Naznačují, že právě on by mohl být posledním společným předkem neandrtálců a Homo sapiens.

Kromě samotné čelisti se na nalezišti nacházely kamenné nástroje, které mohou být ještě starší a pocházet z doby před 1,5 milionu let. Nesou stopy porcování ulovených zvířat a rozbíjení morkových kostí, což ukazuje, že Homo antecessor rozhodně nebyl žádný vegetarián.

Objevy, které popisuje článek v Nature, ukazují, že Evropa mohla být kolonizována už velice brzy poté, co lidé před asi 2 miliony lety opustili Afriku. Zatím nejstarší mimoafrický nález představuje Homo erectus z gruzínského Dmanisi, který žil asi před 1,7 milionu lety. Čelist nejstarší Evropanky dodává váhu teorii, že někteří z těchto afrických emigrantů po dosažení Asie změnili směr putování a vydali se do Evropy.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.