Aktivisté oblékli sochu Jana Žižky na Vítkově do trička proti totalitě

Sochu vojevůdce Jana Žižky na pražském Vítkově dnes několik hodin halil transparent s nápisem "Nechci mít na triku další totalitu". K akci se přihlásilo občanské sdružení Dekomunizace, které ji zařadilo na závěr stejnojmenné výtvarné soutěže. Případem se zabývá policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

socha Jana Žižky s transparentem proti totalitě

socha Jana Žižky s transparentem proti totalitě | Zdroj: ČTK

Jak Radiožurnálu řekl jeden z organizátorů Michal Gregorini, akce je součástí projektu Trikem proti komunismu. Aktivisté chtěli upozornit na blížící se uzávěrku soutěže o nejlepší grafický design s antitotalitní tématikou, která probíhá na webových stránkách sdružení.

"Cílem soutěže Nechci mít na krku další totalitu je otevřít diskuzi o nebezpečí komunistické ideologie, o stále trvající komunistické hrozbě, která je v současnosti bagatelizována, protože česká společnost strašně snadno zapomíná. Je především zaměřená na mladé lidi, proto jde také o trička, protože mladí lidé nosí trika a mladí lidé jsou ti, kteří si právě už nepamatují, jaká hrůza v době totality byla," uvedl Gregorini.

Na obrovskou vestu s nápisem "Nechci mít na triku další totalitu", kterou skupinka aktivistů z občanského sdružení Dekomunizace v noci oblékla soše Jana Žižky, upozornil kolem půl osmé ráno policii obyvatel Žižkova. I když hlídka na místo dorazila během několika minut, na místě už nikoho z aktivistů nezastihla.

Kolem desáté hodiny transparent za dohledu policistů odstranil horolezec ze specializované firmy. Akci bude policie řešit jako přestupek proti veřejnému pořádku. "Transparent byl zajištěn a převezen na místní oddělení policie Žižkov, kde se případem budou policisté nadále zabývat. Dojde ke ztotožnění osob, které transparent na místě nainstalovaly," řekla Radiožurnálu mluvčí pražské policie Iva Knollová.

Gregorini přitom nevyloučil, že v podobné "košilce" by mohla skončit i některá z dalších soch nebo objektů v hlavním městě. "To zatím nemůžu prozradit, protože to by bylo prozrazení tajemství dopředu," dodal.

Nošením trika v minulosti podpořili kampaň proti komunismu například Václav Havel, Svatopluk Karásek, Naděžda Kavalírová, Jan Svěrák, David Černý, Jiřina Šiklová, Jaromír Štětina, Jiří Gruša, Jiří Dědeček, Václav Marhoul, Alice Nellis či Jan Potměšil.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme