V europarlamentu oslavili výročí letu V. Remka do vesmíru

Z kosmonauta evropským politikem. To je v celku známý příběh 1. československého kosmonauta Vladimíra Remka. Před 30 lety letěl jako první nesovětský a neamerický občan do vesmíru. Dnes je poslancem Evropského parlamentu. Není ovšem v tomto shromáždění s kosmickou zkušeností sám. Za italskou levici v parlamentu zasedá i Umberto Guidoni. Právě on uspořádal na půdě europarlamentu oslavu výročí letu prvního evropského občana do kosmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D.Prunariu, V.Remek, V. Špidla, U. Guidoni a J. F. Clervoy

D.Prunariu, V.Remek, V. Špidla, U. Guidoni a J. F. Clervoy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Vesmír, poslední hranice. Říká se v dalším filmovém pokračování ságy Star trek, které přijde do kin příští rok. Tyto hranice překonali hned 4 účastníci párty v Evropském parlamentu oslavující 30. výročí Remkova letu do kosmu. Dimitru Prunariu je dnes prezidentem Rumunské kosmické agentury. Do vesmíru se podíval jako první z Rumunů v roce 1981.

"Je to zvláštní pocit. Patříte k Zemi, ale jste daleko od ní a vidíte ji jako samostatný objekt. Jako unikátní planetu, která by se vlastně sama dala považovat za vesmírnou loď pro sedm miliard členů posádky."

Ve filmech ze série Star trek zaznívá věta: vydejme se tam, kam se člověk ještě nedostal. Podle dalšího astronauta, trojnásobného účastníka letu raketoplánem - Francouze Jeana-Francoise Clervoye, dnes zaměstnance Evropské kosmické agentury, platí tato vzletná věta i ve skutečnosti.

"Pokud máme nějaký cíl, který se nám zdá příliš těžký a řekneme si, raději to nebudeme zkoušet, žádného pokroku nedosáhneme. Pohneme se z místa, když jsme vytrvalí a stále zkoušíme něco těžkého. Možná se to nepovede napoprvé, ale když se hodně snažíme, není nic, co by nebylo v lidských silách."

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Kosmonauté v Evropském parlamentu

Organizátor celé oslavy k 30.výročí letu 1.československého kosmonauta do vesmíru, kolega poslance Remka, Umberto Guidoni ze Sjednocené levice, který také dvakrát viděl Zemi z vesmíru už nepomýšlí na návrat ke kosmickým letům. Vidí před sebou jiný cíl. Volby do europarlamentu v příštím roce.

"To máte těžké. Srdce mi říká, že bych chtěl ještě jednou letět do kosmu, ale můj rozum ví, že mám větší naději na to být znovu zvolený do parlamentu."

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme