Podmínky života na Enceladu

22. září 2010

Na Saturnově měsíci Enceladu se podle zprávy NASA mohou nacházet všechny tři podmínky pro vznik života.

Před dvěma lety se uskutečnil první přelet sondy Cassini nad Enceladem, jedním z nejbližších měsíců Saturnu a nejbělejším objektem sluneční soustavy. Přelet odhalil existenci desítek kilometrů vysokých gejzírů vodní páry a ledových krystalů na jižním pólu měsíce. Od té doby řada astronomů toužila podívat se na tento unikátní měsíc podrobněji. Příležitost dostali 12. března letošního roku, kdy se Cassini k Enceladu přiblížila téměř na dosah ledových gejzírů.

"Tygří pruhy" na jižním pólu Enceladu

Při tomto přeletu zaznamenaly přístroje sondy známky organických látek - methanu, ethanu, formaldehydu, acetylenu a propanu. Přítomnost těchto sloučenin znamená, že Enceladus disponuje jednou ze tří podmínek pro vznik života.

Není vyloučené, že se na něm vyskytují i další dvě podmínky - totiž teplo a voda v kapalném stavu. Jižní pól Enceladu je totiž mnohem teplejší, než se zatím astronomové domnívali. V místech čtyř asi 150 kilometrů dlouhých prasklin, označovaných jako tygří pruhy, Cassini naměřila teplotu mínus 93 stupňů Celsia, což je o 93 stupňů více než na zbytku povrchu měsíce.

O poslední podmínce - vodě v kapalném stavu - zatím panují dohady. Její přítomnost či nepřítomnost by však mohla vyjít najevo při dalších přeletech sondy, které jsou plánované na srpen a říjen letošního roku.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.