Technologii rychlovlaků Transrapid možná od německého výrobce získá Čína

Německý koncern ThyssenKrupp zřejmě uvažuje o prodeji železniční technologie Transrapid do Číny. Informace přichází den poté, co ztroskotal projekt na výstavbu rychlodráhy využívající magnetické levitace v Mnichově. Transrapid je zatím komerčně využíván pouze v čínské Šanghaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rychlovlak Transrapid

rychlovlak Transrapid | Foto: Transrapid International

Po blamáži s mnichovským projektem je ThyssenKrupp připraven vyjednávat s čínskou vládou o prodeji licence nebo přímo celé technologie Transrapid.

Německý koncern si od prodeje slibuje dvou nebo dokonce trojmístnou částku v miliónech eur. Číňany dlouhodobě zajímá hlavně pohonný systém rychlovlaku, který podle informací deníku Die Welt zatím nedokázali okopírovat.

Kompletní prodej technologie by byl pro Německo těžkou ranou, protože státem subvencovaný vývoj Transrapidu spolykal v předchozích desítkách let 2,4 miliardy eur. Rozhodnutí by zřejmě ohrozilo taky některá pracovní místa v německých továrnách, zejména ve filiálce v Kasselu.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme