Zlatý Ámos 2008

22. září 2010

Poprvé v patnáctileté historii ankety Zlatý Ámos získala jedna osoba nejen Zlatého, ale také Dětského Ámose a Ámose sympaťáka.

Zlatý Ámos je anketa, kterou každoročně vyhlašuje a organizuje nevládní a nezávislé občanské sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura. Jejím posláním je především popularizace pedagogů. Kandidáta na nejoblíbenějšího učitele navrhují děti - žáci základních a středních škol a členové dětských zájmových sdružení.

PhDr. Emílie Kostrbová

O titul Zlatý Ámos 2008 se šestice finalistů utkala v den výročí narození Jana Ámose Komenského - v pátek 28. března 2008 - v pražském hotelu Olšanka. V průběhu finálového odpoledne se finalisté museli vypořádat se zadanými úkoly. Nechyběla ani volná kategorie, ve které učitelé představili se svými žáky nacvičené scénky. Na pódiu byly k vidění jak moravské kroje, tak třeba novodobá Sněhurka i s trpaslíky nebo cirkusový program.

Vítězkou se stala Emílie Kostrbová z gymnázia v jihomoravských Bučovicích. Kromě Zlatého Ámose si tato učitelka českého jazyka a dějepisu odnesla také cenu dětské poroty Dětský Ámos a Ámose sympaťáka z hlasování, které probíhalo prostřednictvím SMS. Korunku Zlatého Ámose vítězce předal ministr školství Ondřej Liška.

A co o trojnásobné vítězce říkají její žáci na internetových stánkách Zlatý Ámos? "Paní profesorka má nenahraditelný a nezničitelný smysl pro humor, na nic si nehraje, nenechá se od nás rozzlobit. Je velmi akční a bez jejího úsilí by zřejmě mnoho z nás nežilo tak kulturním životem, jakým právě žije. To proto, že zařizuje exkurze, divadelní představení, muzikály, ... Její "vtipné a pravdivé" názory nemají konkurenci. Na každou naši, někdy až stupidní, otázku si vždycky najde odpověď, která pobaví, ale, a to je ještě důležitější, problém nám ráda vysvětlí. Ačkoliv je její obor dějepis, čeština, příp. francouzština, rozumí snad opravdu všemu nebo se nám složité věci snaží vyložit pro nás nějak srozumitelněji. Je to velká dáma s malým skřítkem v sobě. Paní profesorka je pro nás úžasná osobnost, na kterou nedáme dopustit a za kterou se každý z nás kdykoliv postaví."

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.