Produkce mléka se od příštího měsíce může zvýšit

Od prvního dubna mohou zemědělci ve státech Evropské unie produkovat bez postihu více mléka. Ministři zemědělství členských zemí EU totiž schválili návrh na navýšení mléčných kvót o dvě procenta. Limity zavedla Evropská unie v roce 1984 v době nadvýroby mléka a přidělila je jednotlivým státům na základě jejich předchozí produkce. Pokud některý stát povolené množství překročí, musí zaplatit pokutu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mléko

mléko | Foto: Marián Vojtek

Na nynější zvýšení o dvě procenta se těší i čeští zemědělci. Jenže jak upozorňuje předseda družstva Úhlava v Dolanech u Klatov Josef Balín, výkupní ceny této suroviny jdou dolů: "Konkrétně náš odběratel Mlékárny Klatovy nám snižují cenu mléka o 20 haléřů na jednom litru mléka."

Podle názoru mnohých už dosavadní limity pro jednotlivé země EU nebyly aktuální. V celém světě totiž stoupá poptávka po mléku a Unie, omezená vlastními restriktivními předpisy, není schopná rychle reagovat. Kvůli tomu pak ceny mléka rostou. Konkrétně v naší republice to začátkem letošního roku bylo - podle údajů Českého statistického úřadu - meziročně o plných 29 procent.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme