Nad Atlantikem je "otevřené nebe"

Nebe mezi Evropou a Amerikou je nyní "otevřené" - začal platit dokument, kterému se říká "Dohoda o otevřeném nebi v letecké dopravě". Smlouva mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými má otevřít transatlantickou dopravu větší konkurenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Alexandr Pícha

Například nízkorozpočtové aerolinky RyanAir už oznámily, že vedle tradičních leteckých přepravců začnou i ony nabízet lety do Ameriky. Zatím byla konkurence v transatlantické dopravě omezená na několik společností a jak Spojené státy tak Evropa své velké letecké přepravce žárlivě chránily.

Základní ustanovení dohody o otevřeném nebi především umožňuje kterékoli evropské letecké společnosti přepravovat cestující do Spojených států z kteréhokoli letiště v zemích Unie. Zatím mohly létat jenom ze země původu.

Odborníci uvádějí, že liberalizační krok přinese tlak na snížení cen letenek. Varují ale současně před přílišným očekáváním. Pokud se nesníží ceny leteckých pohonných hmot, nedá se čekat s příliš výrazným zlevněním letů přes Atlantický oceán.

Od neděle jsou také česká letiště začleněná do takzvaného schengenského prostoru, což umožňuje cestovat do zemí Evropské unie bez pasové kontroly.

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme