Užitečné hladovění

22. září 2010

Chemoterapie by mohla mít méně vedlejších účinků a větší úspěch, pokud by pacienti před její aplikací dva dny hladověli - alespoň to naznačují výsledky nové studie na laboratorních myších.

Myši, které dostaly injekci rakovinných buněk a pak byly opakovaně léčeny pomocí chemoterapie, hynuly v experimentech vědců z Jihokalifornské univerzity v Davisu přibližně po třech měsících. Myši, které před chemoterapií vědci nechali 48 hodin hladovět, na tom byly podstatně lépe - žily o deset až dvacet dní déle. Pokud by tyto výsledky byly přenosné na lidi, mohly by znamenat výrazný pokrok v úspěšnosti chemoterapie lidských nádorových onemocnění.

V další části studie vědci zkoumali, jak se hladovějící a nehladovějící myši budou vyrovnávat s účinky vysokých dávek chemoterapeutika etoposidu. I tady byly nenakrmené myši ve výhodě - z 28 pokusných jedinců zahynul pouze jeden. U zbývajících 27 myšek se neobjevily žádné vedlejší účinky. V kontrolní skupině, která před aplikací léčiva mohla normálně jíst, etoposid přežilo ze 37 myší jen 17.

Následky hladovění podle zprávy na stránkách New Scientist nejsou zcela neočekávané. Omezený příjem kalorií totiž posiluje buněčné mechanismy, které opravují poškozenou DNA a likvidují reaktivní kyslíkové radikály. V nádorových buňkách ovšem tyto mechanismy bývají postiženy mutací, takže se hladověním nemohou zaktivovat, díky čemuž jejich nositelky lépe zvládají chemoterapii.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.