Většina Poláků souhlasí s ratifikací evropské smlouvy

Polská vláda úspěšně prosadila ratifikaci evropské smlouvy v parlamentu. Tak znějí první komentáře po včerejším hlasování polského Sejmu, který schválil Lisabonskou smlouvu. S jejím přijetím souhlasí podle průzkumů většina Poláků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Tusk

Donald Tusk | Zdroj: ČTK

Sedmdesát tři procent Poláků hodnotí Evropskou unii pozitivně a dvě třetiny dotázaných souhlasí s ratifikací evropské smlouvy. Ukázaly to průzkumy společnosti TNS OBOP. Lisabonská smlouva by prošla i v referendu, pokud by se ho zúčastnila nadpoloviční většina Poláků.

Proti přijetí evropské smlouvy ale hlasovala celá třetina poslanců za opoziční stranu Právo a spravedlnost, kterou vede prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński.

"Udělali chybu. Polsko s jeho zeměpisnou polohou mezi Německem a Ruskem a nemůže zůstat mimo Evropskou unii," poznamenal prezident Lech Kaczyński.

Premiér Donald Tusk tak zaznamenal první velké politické vítězství od podzimních voleb. Po několikatýdenních jednáních se mu podařilo získat na svou stranu značnou část opozice i prezidenta, který až dosud bezvýhradně podporoval svého bratra Jaroslawa. Toho politologové označují jako poraženého. Podle jejich názoru prohrála koncepce Polska, které směřovalo do izolace.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme