Nový typ leptospirózy

22. září 2010

V peruánské Amazonii se vyskytuje dosud neznámý původce infekčního onemocnění leptospirózy.

Leptospirózou se ročně nakazí desítky milionů lidí po celém světě a úmrtnost místy dosahuje až 25 %. Pacienti s těžkou formou onemocnění trpí žloutenkou, selháváním ledvin a krvácením do plic. Onemocnění je významné především v zemědělských oblastech, kde lidé přicházejí do kontaktu s vodou kontaminovanou močí zvířat, která jsou hostiteli bakterií rodu Leptospira.

Bakterie rodu Leptospira

K už známým druhům tohoto patogena se nyní zařadil jeden nový, který se hojně vyskytuje v peruánské Amazonii. Bakterie, kterou zde objevili vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu, je fylogeneticky příbuzná místním příslušníkům rodu Leptospira, ale liší se od nich svou genetickou výbavou i některými vlastnostmi. Objev je významný mimo jiné proto, že tento patogen není odhalitelný testy protilátek, které se běžně používají při diagnóze leptospirózy.

Zdrojem bakterie, která dostala jméno Leptospira licerasiae, jsou hlodavci, kteří žijí v těsné blízkosti člověka. Vědcům se podařilo tyto patogeny kultivovat ze vzorků odebraných jak potkanům (Rattus norvegicus), tak krysám (Rattus rattus). Objev nového typu leptospirózy rozebírá článek v PLoS Neglected Tropical Diseases.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.