NATO přizve do aliance Chorvatsko a Albánii, Makedonii zatím ne

Albánie a Chorvatsko se stanou novými členy Severoatlantické aliance. Na jejich přizvání se shodly členské země NATO v průběhu prvního dne summitu v Bukurešti. Makedonie si ale bude muset na pozvánku kvůli sporu s Řeckem o název bývalé jugoslávské republiky ještě počkat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác lidu v Bukurešti

Palác lidu v Bukurešti | Foto: AFP

Vstup Chorvatska a Albánie musí ještě schválit parlamenty všech 26 členských států aliance. Ratifikace by měla skončit do jarního summitu v roce 2009.

O členství Makedonie by se mohlo rozhodnout už ve čtvrtek dopoledne. Záležet bude ale na tom, jestli se podaří Řecku a bývalé jugoslávské republice vyřešit spor o název. Aténám se totiž nelíbí, že by se Makedonie měla stát členem NATO pod stejným názvem, jaký má nejsevernější řecká provincie.

Tento výsledek neformální večeře lídrů členských států NATO potvrdil mluvčí aliance James Appathurai. Uvedl také, že Francie pošle do Afghánistánu další vojenský prapor. Měl by směřovat na východ země, kde jsou zatím Američané. Ti by pak měli posílit kanadské jednotky na neklidném jihu Afghánistánu.

Začátku summitu se nevyhnuly ani potyčky s odpůrci NATO. Rumunská policie vyslýchá 46 aktivistů, kteří údajně zaútočili na ostrahu a ředitele jednoho objektu. Mezi vyslýchanými jsou podle mluvčího policie i čeští občané.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme