Ryba "neplavec"

22. září 2010

Ryba, která raději leze, než plave, může být prvním zástupcem zcela nové čeledi ryb.

V lednu a březnu letošního roku potápěči u indonéského ostrova Ambon pozorovali a fotografovali rybu, jakou nikdy dříve neviděli. Hnědě zbarvená ryba, vyzdobená růžovými proužky poskládanými do "psychedelických" vzorů, obývá místní korálové útesy. Pozornosti zřejmě tak dlouho unikala proto, že se zdržuje především ve štěrbinách korálových útesů.

Ryba "neplavec"

Ryba má neobvyklý rozeklaný tvar ploutví, které jí neslouží k plavání, ale k popolézání po útesech. Právě podle nich usuzuje profesor Ted Pietsch z Washingtonské univerzity, že ryba patří do řádu ďasů (Lophiiformes). Žádné jiné ryby totiž podle univerzitní zprávy takové ploutve nevlastní.

Od dosud známých čeledí se ovšem liší zploštělým obličejem s očima, které se nedívají do stran, ale přímo kupředu. Profesor Pietsch tvrdí, že za celých 40 let své kariéry ichtyologa nic podobného neviděl. Je proto pravděpodobné, že se jedná o novou čeleď - což by mohla rychle potvrdit analýza DNA.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.