Peking slíbil, že olympiádu bude vysílat živě

Olympijské hry v Číně budou vysílány živě. Peking to slíbil představitelům Mezinárodního olympijského výboru, kteří v Číně byli na finální inspekci před srpnovými hrami. Čínská státní televize často vysílá živé přenosy se zpožděním, aby se do vysílání náhodou nedostaly případné protesty. Podobná cenzura by ale výrazně zasáhla zahraniční televizní společnosti, které za vysílací práva zaplatily desítky miliónů dolarů. Ozývaly se i hlasy, že v podobném případě by měla olympiáda raději být bojkotována.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking - Zakázané město

Peking - Zakázané město | Foto: de.wikipedia.org

Vrcholové výkony sportovců na stadionech, které by svět viděl se zpožděním, či záběry z předávání olympijských medailí oceněným, kteří by ve skutečnosti už nestáli na stupních vítězů. Podobný scénář byl doslova noční můrou pro největší televizní společnosti včetně americké NBC, která za práva z her v Aténách, Turíně a Pekingu zaplatila dvě a čtvrt miliardy dolarů. Inspekční tým Mezinárodního olympijského výboru byl ale čínskými představiteli ujištěn, že olympiáda bude přenášena živě.

Ještě v březnu přitom byl podle neoficiálních informací vydán zákaz živého přenosu z náměstí Nebeského klidu v době olympiády. S asi minutovým zpožděním byl také přenášen i přílet olympijské pochodně z Atén do Pekingu a stejné to bylo i v případě obřadu zapálení ohně v řecké Olympii, kdy v okamžiku narušení slavnosti demonstranty protestujícími proti čínskému zásahu v Tibetu státní televize CCTV pustila ze záznamu připravený program.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme