DNA nejstaršího Američana

22. září 2010

Vědci získali DNA nejstaršího známého Američana. Ten žil před 14 300 let a slavným se stal díky svému zkamenělému trusu.

Zkamenělý trus - odborně nazývaný koprolit - pochází z jeskyní Paisley Caves, které se nacházejí v pánvi jezera Summer na východních svazích Kaskádového pohoří (Cascade Range). V jeskyních našli archeologové z Oregonské univerzity dostatek důkazů o tom, že dlouhodobě sloužily jako obydlí prvním lidem, kteří se dostali na americký kontinent. Kromě kůží a kostí zvířat - velbloudů, koní a horských ovcí - se zde našly také zbytky rostlinných vláken, provazů, dřevěných kolíků a košíků.

Dennis L. Jenkins, archeolog z University of Oregon, se vzorky koprolitů

Určitá místa jeskyní lidem sloužila také jako toalety, o čemž svědčí nález skvěle zachovaných koprolitů. Z nich se odborníkům z Kodaňské univerzity podařilo izolovat lidskou mitochondriální DNA. Zároveň provedli také radiokarbonové datování nálezu. Zjistili, že nejmladší koprolit je starý asi 1 300 let, zatímco nejstarší pochází z doby před 14 300 lety.

Člověk, který jej vytvořil, tedy musel žít ještě před kulturou Clovis, která podle nových studií vznikla před 12 900 až 13 200 let a její příslušníci jsou považováni za první obyvatele Ameriky. Analýza jeho DNA podle univerzitní zprávy jasně ukazuje na asijský původ. Kromě lidské DNA se v prastarém trusu našla také zvířecí DNA, která patrně patřila lišce, kojotovi nebo vlkovi. Lidé, kteří obývali jeskyně Paisley Caves, tedy psovité šelmy zřejmě běžně pojídali. Kdo však byli, zatím není jasné. V jeskyni se totiž nenašly žádné kamenné nástroje, na základě kterých by archeologové mohli sledovat jejich kulturní a etchnologické zázemí, stejně jako příbuznost k lidem z kultury Clovis.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.