Čínská policie znovu zasáhla proti protestujícím Tibeťanům

Podle Číny stojí za posledními násilnostmi Tibeťanů v provincii S´-čchuan opět dalajláma. K protestu několika set Tibeťanů došlo v noci na pátek u sídla čínské samosprávy v Tung-ku v tibetské prefektuře Kan-c', kdy lidé vyjádřili nesouhlas se zatčením dvou buddhistických mnichů. Podle Pekingu byl přitom vážně zraněn místní představitel komunistické strany. Tibetská exilová vláda ale tvrdí, že čínské jednotky zastřelili osm demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dým nad tibetským hlavním městem Lhasou

Dým nad tibetským hlavním městem Lhasou | Zdroj: ČTK

Čína viní Tibeťany z dalšího násilného útoku a obhajuje postup bezpečnostních sil, které k rozehnání demonstrace použily varovné výstřely. O obětech mezi Tibeťany se čínská média vůbec nezmiňují. Poslední protest byl podle exilových tibetských organizací vyvolán snahou Pekingu zavést v klášteře Tongkhor ideologickou převýchovu nutící mnichy, aby se zřekli dalajlámy.

Představení kláštera ale ve středu odmítli vládní úředníky vpustit, ti proto druhý den dorazili v doprovodu tří tisíc policistů a dva mnichy zatkli. V prefektuře Kan-c´ jde během dvou týdnů o další střet mezi Tibeťany a čínskými jednotkami. Při vyjádření odporu proti čínskému postupu v Tibetu byl 24. března zabit jeden policista a nejméně jeden z protestujících.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme